Als ondernemer kom je er niet onderuit. Je bent verplicht een boekhouding bij te houden. Dit kost tijd. Tijd die je ook kan besteden aan datgene wat je het liefste doet, ondernemen. Dat een boekhouding belangrijk is, merk je vooral als je de belastingaangifte moet doen. Bij het aanvragen van een krediet. En het is de basis voor je bedrijfsvoering en zorgt ervoor dat je de focus blijft behouden.

Er zijn meerdere vormen om je boekhouding up to date te houden. Zoals met Excel, met behulp van een softwarepakket of door online te boekhouden. En je kan het ook deels of helemaal uitbesteden aan een administratiekantoor. Aan elke optie zitten voor- en nadelen, welke je in dit artikel kan lezen.

Excel
Ideaal voor starters met met een niet al te ingewikkelde boekhouding. Excel is een veel gebruikte methode om een eerste opzet te maken. Grote voordeel, het is gratis. Heb je geen Excel, dan kan je ook gebruik maken van Google Docs Spreadsheet of Open Office Calc.

Andere voordelen zijn dat je het helemaal naar eigen wens kan inrichten en je volledige controle houdt over de gegevens. Maar dat zijn ook meteen de nadelen. Een eerste opzet maken is niet zo moeilijk, maar om een volledig en gebruiksvriendelijk systeem te maken, is wel lastig en tijdrovend. Je zal dus wel voldoende kennis van Excel moeten hebben. Op internet zijn wel voldoende templates te vinden die je op weg helpen. Een ander nadeel is dat je zelf je belastingaangifte uit moet rekenen.

Voordelen Nadelen
– Gratis – Geen support
– Naar eigen smaak in te richten – Zelf inrichten kost tijd
– Volledige controle over de gegevens – Lastig om te zetten naar andere programma’s als je bedrijf groeit

Via De Opstartcoach geef ik regelmatig een workshop Boekhouden in Excel, waarbij je na afloop een kant-en-klaar model in Excel mee krijgt.

Software
Je kan ook een boekhoudpakket aanschaffen of downloaden. Er zijn talrijke pakketten verkrijgbaar. Van eenvoudig en goedkoop tot complex en wat prijziger. Laat je daarom ook goed adviseren door een accountant of administratiekantoor. Het zou zonde zijn als je meer betaald dan noodzakelijk. Ook zijn er enkele gratis pakketten te verkrijgen op het internet. In sommige gevallen is dit een basisversie van een commercieel programma met een beperkte functionaliteit. Maar in sommige gevallen is dit al voldoende.

Voordelen Nadelen
– Volledige controle over de gegevens – Een supportcontract of updates van het programma kunnen geld kosten
– Een eenmalige aanschafprijs – Lastig in te richten
– Zelf verantwoordelijk voor backups

Online boekhouden
Deze vorm is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het grote voordeel is dat je overal kan inloggen. Het enige wat je nodig hebt is een verbinding met internet. Met name interessant in het kader van locatieonafhankelijk werken. Daarnaast heb je altijd beschikking over de laatste versie. En omdat alle data (beveiligd) online staat, heb je ook geen trammelant met backups meer.

Voordelen Nadelen
– Overal beschikbaar via internet – In abonnementsvorm, het kost je elke maand een vast bedrag
– Automatische updates, erg handig bij wijziging belastingwetgeving – Hoewel sterk beveiligd, staat alle data online
– De boekhouder kan op elk gewenst moment meekijken

Wil je meer weten over de keuze van een boekhoudpakket, neem dan eens vrijblijvend contact op.