Kritisch zijn over de kosten en die goed beheersen is een voorwaarde voor een gezonde boekhouding. Voor multinationals, maar ook voor het MKB. Weet u waar u kunt besparen? Lees in dit artikel vijf tips om zicht te houden op uw kosten.


1. Identificeer een specifieke doelstelling voor alle kosten
Op die manier kunt u nauwkeurige budgetten opstellen. Een regelmatige (op zijn minst maandelijkse) vergelijking tussen werkelijke en gebudgetteerde kosten legt tijdig de zwakke punten bloot.

2. Reken stijgende productiekosten onmiddellijk door in de productieketen

Indien de productiekosten niet onmiddellijk worden aangepast aan een stijging van grondstof- of energieprijzen, draait u al snel verlies.

3. Evalueer alle kosten kritisch

Op vrijwel elke vergadering zitten een paar mensen die hun tijd beter kunnen gebruiken. Is het vernieuwen van de wagenvloot echt een must of kunnen een aantal leasingcontracten eenvoudig worden verlengd? Kan de aankoop van nieuw kantoormeubilair een jaar worden uitgesteld?

4. Evalueer langetermijncontracten met leveranciers

Te vaak worden contracten automatisch verlengd, simpelweg omdat niemand de moeite doet ze geregeld te evalueren op zowel prijs als dienstverlening. Hetzelfde geldt vaak voor abonnementen op diensten en tijdschriften.

5. Plan een optimale productie

Dit geldt zowel voor diensten als voor goederen. Een uitgekiende productieplanning helpt besparen op aankopen en logistiek. Gestandaardiseerde processen verminderen de complexiteit en leiden tot hogere efficiëntie van de werknemers.